Ter Hoek
Ter Hoek

Wat is PECM?

PECM (Precision Electro Chemical Machining) is een zeer geavanceerde bewerkingstechniek met een hoge mate van reproduceerbaarheid, waarmee producten tot in hoge precisie te bewerken zijn (met een nauwkeurigheid tot wel 0,002 mm). Elektrische spanning zorgt ervoor dat materiaal op gecontroleerde wijze oplost in een elektrolyt, die de elektrische stroom geleidt. Dat maakt de techniek geschikt voor veel elektrisch geleidende materialen. Anders dan bij bewerkingstechnieken zoals draadvonken, komt er tijdens het PECM-proces geen warmte vrij. Daardoor wordt er geen mechanische of thermische belasting uitgeoefend op het materiaal. Daarnaast vindt er geen vervuiling plaats van het materiaal doordat het werkstuk en de elektrode elkaar niet aanraken. PECM is daarom zeer geschikt voor mechanisch hoog belaste werkstukken waarvan het eindresultaat geen microscheurtjes of vervuiling van vreemde materialen in het oppervlakte mag bevatten.

Onderstaande video geeft weer hoe PECM in zijn werk gaat.

" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen="" data-rocket-lazyload="fitvidscompatible" class="lazyloaded" data-ll-status="loaded">

De elektrode die gebruikt wordt tijdens PECM is een negatieve vorm van het gewenste product en beweegt naar het werkstuk toe in een onder andere pulserende beweging. Het elektrolyt, een chemische samenstelling met onder andere een zoutoplossing in water, wordt onder druk gepompt door de opening tussen het werkstuk en de elektrode. De delen van het werkstuk die zijn opgelost, worden op deze manier veilig weggespoeld en komen niet meer in aanraking met het werkstuk.

De enorme nauwkeurigheid van PECM maakt een extreem lage ruwheidswaarde mogelijk (0,03 Ra). Oppervlaktes met zo’n lage ruwheidswaarde hebben een glad oppervlak waardoor ze onder andere makkelijk zijn te reinigen. Dat is essentieel voor bijvoorbeeld producten voor de medische techniek. Door de gesloten structuur van het oppervlak kunnen medicijnresten niet achterblijven en dat voorkomt contaminatie van verschillende medicijnen.

De voordelen van PECM

Naast de uitstekende oppervlakte afwerking kent de PECM-techniek nog meer voordelen. De extreme precisie van PECM zorgt namelijk voor een grote ontwerpvrijheid. Er kunnen complexe vormen en contouren worden gerealiseerd, zelfs voor fragiele werkstukken. Daarnaast is de extreme nauwkeurigheid essentieel voor onderdelen waaraan hoge kwaliteitseisen worden gesteld.

Een ander voordeel van PECM is de hoge processtabiliteit. De gebruikte elektroden slijten niet zo snel als bij het zinkvonkproces, waardoor met één stuk elektrode grote series producten te vervaardigen zijn – met exact dezelfde precisie. Dat zorgt voor lagere gereedschapskosten. Daarnaast kunnen er meerdere onderdelen per productieronde worden geproduceerd. Het produceren van meerdere onderdelen gebeurt zo in dezelfde tijd als het produceren van één onderdeel.

Een ander voordeel van de PECM-techniek is zoals genoemd, dat het spanningsvrij geproduceerd kan worden. Tijdens het proces raken het werkstuk en de elektrode elkaar niet aan, waardoor er geen mechanische of thermische belasting wordt uitgeoefend op het werkstuk. Ook komt er geen warmte vrij en wordt het materiaal opgelost in plaats van weg gesmolten. Het eindresultaat zal dus geen microscheurtjes en vreemde materialen van de elektrode bevatten.

Waarom PECM door Ter Hoek?

Naast de inzet van deze bewerkingsmethode voor klanten, ontwikkelt Ter Hoek zoals eerder genoemd proefgereedschappen voor PECM-machines, waarmee prototypes van een product gemaakt worden. Als succesvol is vastgesteld dat het product volgens deze werkwijze te produceren is, levert Ter Hoek het uiteindelijke gereedschap voor serieproductie.

PEMTec is een wereldwijd opererende organisatie die machines ontwikkelt voor deze vorm van elektrochemische precisiebewerking. Sinds najaar 2016 is Ter Hoek voor PEMTec het exclusieve PEM Application Center (PAC) voor de Benelux. Als AS9100-gecertificeerd specialist kunnen wij kortom elke klantwens op het gebied van gereedschap en serieproductie verwezenlijken.

maatwerkoplossing

Ter Hoek produceert precisiecomponenten voor een gevarieerd (internationaal) klantenbestand. Als specialist in de PECM-techniek bieden wij kwalitatief hoogwaardige maatwerkoplossingen, ook voor seriematige opdrachten.

De PECM-techniek sluit dan ook uitstekend aan bij ons karakter als innovatieve probleemoplosser. We lopen voorop door steeds een stapje extra te doen, ook bij een techniek als PECM. Dat vraagt namelijk om extra maatwerk, omdat er eerst een proefstuk of prototype gemaakt moet worden. Door al onze technieken optimaal te combineren, kunnen wij het verschil maken ten opzichte van concurrenten. Dat helpt je de volgende stap te zetten. We adviseren je dan ook graag over het gebruik van PECM.

Wat zijn de kosten voor PECM?

Samenwerken met Ter Hoek betekent naast maatwerk een kwalitatief hoogwaardig eindresultaat. De kosten voor PECM zijn afhankelijk van uiteenlopende factoren, zoals de gewenste precisie, vorm en het gebruikte materiaal. Er kunnen extra kosten verbonden zijn aan de PECM-techniek, omdat er eerst een proefgereedschap moet worden gemaakt. Toch kan PECM voordeliger zijn dan andere bewerkingstechnieken, vooral bij de seriematige productie van grotere aantallen onderdelen die aan hoge kwaliteitseisen moeten voldoen. Door onze uitgebreide kennis van precisiecomponenten bieden wij je gegarandeerd de beste maatwerkoplossing.

Wil jij meer weten over PECM of de bijbehorende kosten? De specialisten van Ter Hoek denken graag vrijblijvend met je mee over de beste maatwerkoplossing voor jouw vraagstuk! Neem contact met ons op en bel direct naar 0548 – 54 08 07 of mail ons via info@terhoek.com.

Bekijk ook andere techieken

HEB JE VRAGEN OF BEHOEFTE AAN ADVIES

We komen graag met je in contact! Samenwerken begint immers met overleg. Heb je een vraag? Aarzel dan niet om ons te benaderen.

LAAT JE ADVISEREN Offerte aanvragen